Η ιστορία εξερεύνησης του πλανήτη Άρη τα τελευταία 64 χρόνια: Η προσγείωση των ρόβερ
(Ντίμα Π. και Ιβάν Λ.)
Ο πλανήτης Άρης, ή αλλιώς ο κόκκινος πλανήτης, αποτελεί εδώ και 64 χρόνια στόχος εξερεύνησης από τους επιστήμονες και γι’ αυτό είναι και ο μόνος πλανήτης για τον οποίο γνωρίζουμε τα περισσότερα από κάθε άλλον στο ηλιακό μας σύστημα. Οι λόγοι για ένα τέτοιο ενδιαφέρον είναι η σχετικά μικρή του απόσταση από τη Γη, οι υποθέσεις για ύπαρξη ζωής στην επιφάνειά του, τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη υγρού νερού και η ευκολία, σε σχέση με τον άλλο κοντινό μας πλανήτη, την Αφροδίτη, με την οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί ανθρώπινη αποικία στην επιφάνειά του.
Μέχρι και σήμερα, στον Άρη έχουν σταλεί οι περισσότερες διαστημοσυσκευές, αλλά μία στις τρείς αποστολές καταλήγει σε αποτυχία είτε πριν από την άφιξή της στον πλανήτη, είτε κατά την προσγείωσή της. Μέσα από αυτές τις αποτυχημένες προσπάθειες οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βασικό πρόβλημα εξερεύνησης του πλανήτη Άρη είναι η προσγείωση συσκευών βαρύτερων από ένα τόνο μιας και το ατμοσφαιρικό στρώμα αυτού του πλανήτη είναι μόλις 11km (ενώ στη Γη είναι περίπου 118km). Οπότε οι επιστήμονες κατέληξαν στον σχεδιασμό και κατασκευή των ρόβερ, μικρά ρομπότ που ζυγίζουν λιγότερο από ένα τόνο, τα οποία προσγειώθηκαν στον Άρη με επιτυχία. Δυο από αυτά, το “Curiosity” και το “Perseverance”, λειτουργούν μέχρι και σήμερα συλλέγοντας πολλές πληροφορίες που βοηθούν στην εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη.
Παρόλα αυτά, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα «Πως μπορεί μία συσκευή βαρύτερη από ένα τόνο να προσγειωθεί στον Άρη;». Μέσω της κατασκευής μας θα παρουσιάσουμε την πρόσφατη ιστορία των ρόβερ προβληματίζοντας έτσι το κοινό σχετικά με το προηγούμενο ερώτημα. Οι επισκέπτες θα κληθούν να πειραματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στο διερευνήσιμο ερώτημα. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να φτιάξουν ένα μικρό ρόβερ από διαφορετικά υλικά το οποίο κατά την πτώση του από μεγάλο ύψος να προσγειώνεται ανέπαφο, χωρίς να σπάσει ή να αναποδογυριστεί.