Προσανατολισμός τεχνολογίας προς την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης:
Η χρήση των διαστημικών δορυφόρων ως πηγή ασύρματης μεταφοράς ηλιακής ενέργειας στη Γη
(Αλέξανδρος Σ., Πέτρος Π., Φώτης Μ. και Γιώργος Π.)
Η αειφόρος ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Γνώμονας της αειφορίας είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, διατηρώντας ευαίσθητη στάση απέναντι σε αυτό και τα οικολογικά προβλήματα. Όμως, όταν η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων επηρεάζει αρνητικά κάθε γήινο οικοσύστημα ή ευνοεί συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων στη Γη, τότε μιλούμε για περιβαλλοντική υποβάθμιση η οποία καταργεί τη θεμελιώδη συνθήκη για την ανθρώπινη πρόοδο.
Συνεπώς, η τεχνολογία καλείται πλέον όχι να οδηγήσει στην εντατική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, αλλά στην περιβαλλοντική βελτίωση μέσα από «καθαρότερες» παραγωγικές διαδικασίες. Μία ανεξάντλητη πηγή «καθαρής» ενέργειας είναι η ηλιακή η οποία συλλέγεται μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να προκαλούνται ρύποι προς το περιβάλλον. Όμως, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας από τους ανθρώπους έχει πια προκαλέσει μια αρνητική στάση απέναντι στο περιβάλλον η οποία δεν στοχεύει πλέον στην υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Καταρχήν, η απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εποχή του έτους, τις καιρικές συνθήκες και τη θέση μίας χώρας ως προς τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάγκη λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών ακόμη παραμένει. Επίσης, το γεγονός ότι σε κάθε στέγη σπιτιού και σε κάθε ανεκμετάλλευτο χωράφι εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά συστήματα προκαλεί οπτική ρύπανση του περιβάλλοντος καθώς και διατάραξη της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη μας. Το σημαντικότερο μειονέκτημα όμως είναι το ότι η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων εξαρτάται κατά πολύ από την οικονομική κατάσταση μίας χώρας. Συνεπώς, η εκμετάλλευση αυτής της καθαρής ενέργειας δεν μπορεί να γίνει από οικονομικά ασθενείς χώρες.
Η συνεισφορά της εργασίας μας επικεντρώνεται στους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προτείνοντας τη χρήση των διαστημικών δορυφόρων ως συλλέκτες ηλιακής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως εποχής, καιρικών συνθηκών και τοποθεσίας μίας χώρας ως προς τον Ήλιο, οι δορυφόροι θα συλλέγουν ανεμπόδιστα την ηλιακή ενέργεια και μέσω ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας θα την μεταδίδουν αδιάκοπα στη Γη. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η μόλυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος, καθώς και η οπτική ρύπανση. Το σημαντικότερο είναι ότι θα μπορέσουν να ηλεκτροδοτηθούν περιοχές απόμακρες ή ακόμη και χώρες που έχουν παραμεριστεί λόγω οικονομικής κατάστασης.
Μέσω της κατασκευής μας θα επιχειρηματολογήσουμε για την αρνητική πλέον στάση του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και θα προτείνουμε ένα «καθαρότερο» τρόπο συλλογής της ηλιακής ενέργειας ο οποίος θα μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση προβλημάτων αειφόρου ανάπτυξης (ενέργεια και οικολογία), στην ισότιμη κατανομή των πόρων, απάμβλυνση της φτώχειας και στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.